Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dierenartsenpraktijk Van Zeebroeck

TEL.: 0596 - 591 249

Geachte paardenhouder,

 

Met de zomer in aantocht en het mooie weer van deze lente brengen wij graag het onderwerp castratie bij u onder de aandacht. Een droge, zonnige lentedag is namelijk een ideaal moment voor de castratie van uw hengst.

Castreren van een hengst heeft meerdere voordelen. Zo wordt niet alleen de vruchtbaarheid van de hengst weggenomen, maar ook de testosteronproductie van de hengst. Hierdoor zal de hengst doorgaans minder dominant gedrag vertonen. Bovendien resulteert castratie voor de meeste hengsten in meer sociaal contact, daar zij als ruin makkelijker met andere paarden gehuisvest kunnen worden. Veel stallen voorzien immers niet in stalling van hengsten.

 

Er bestaan meerdere castratiemethoden bij het paard. Onze dierenartsen castreren uw paard liggend onder volledige narcose. Van te voren wordt het paard gesedeerd, waarna er een katheter (infuus) in de hals wordt geplaatst. Daarna wordt het narcosemiddel toegediend waar het paard van gaat liggen. De techniek die doorgaans gebruikt wordt heet een halfbedekte castratie. De balzak wordt ingesneden en de zaadstreng met bijbehorende bal wordt buiten de balzak gebracht. De zaadstreng wordt gekneusd en geligeerd met de uitstulping van het buikvlies (tunica vaginalis) om de zaadstreng heen. Hierdoor is er geen open verbinding met de buikholte, wat het risico op complicaties vermindert. De balzak zelf wordt niet gehecht zodat de wond kan draineren.

 

Belangrijk

Voor het castreren van uw hengst zijn een aantal dingen van belang. Zo ligt de ideale leeftijd voor castratie tussen de leeftijd van één en anderhalf jaar oud. Ook moet de hengst gezond zijn en twee testikels hebben die zijn ingedaald in de balzak. De hengst moet daarnaast een goede basisvaccinatie hebben gehad tegen influenza en tetanus (twee vaccinaties met een tussenpoos van 21 tot 90 dagen, niet langer dan een jaar geleden). Dit is vooral van belang voor tetanus, daar een open castratiewond een risicofactor is voor het ontstaan van een tetanusinfectie. Bij een niet-gevaccineerd paard zullen wij, tegen extra kosten, een tetanusserum toedienen om het paard alsnog te beschermen tegen tetanus. Onze voorkeur gaat echter uit naar een goede basisvaccinatie.

 

Op de dag van de castratie moet het droog weer zijn en bij voorkeur in de lente daar het aantal insecten dan nog beperkt is. De castratie vindt plaats op een droog weiland. Het is belangrijk dat er minimaal twee personen aanwezig zijn en dat er beschikking is over lauwwarm water en twee schone emmers. Een handdoek is tevens wenselijk. Tenslotte is het belangrijk om het paspoort mee te nemen zodat de dierenarts bepaalde medicijnen kan noteren.

   

Na afloop van de castratie duurt het tot 6 weken voordat het paard onvruchtbaar is. Het is belangrijk om dagelijks het paard te laten bewegen en zwelling van de balzakken in de gaten te houden. Dagelijks temperaturen is belangrijk om eventuele infectie vroeg op te sporen. Indien u uw paard laat castreren krijgt u van ons een formulier waarin alle nodige nazorg beschreven staat.

 

Wilt u uw hengst laten castreren of heeft u vragen over de castratie bij het paard? Bel gerust met onze praktijk om dit te overleggen met een van de dierenartsen!

Met vriendelijke groet, uw dierenartsen

 

Dierenartsenpraktijk Van Zeebroeck