Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dierenartsenpraktijk Van Zeebroeck

TEL.: 0596 - 591 249

Beste paardenbezitters,

Het veulenseizoen begint langzaam weer, verwacht u ook een veulen dit jaar? Wij hebben nog even op een rijtje gezet waar u op moet letten wanneer het veulen geboren is!

Wanneer het veulen geboren is zal een gezond veulen direct starten met ademhalen, na 1 minuut tilt het veulen het hoofd zelf op en na 4 minuten zal het veulen zelf in een borst-buik positie gaan liggen. Na 2 uur moeten merrie en veulen beide lopen en het veulen volgt hierbij de merrie. Het veulen zal binnen 2 uur proberen te drinken, let op: veel veulens gaan voor het drinken eerst nog even liggen. Het veulen moet 6 uur na de bevalling een goede liter biest (eerste melk) gedronken hebben! De ‘’darmpek’’, de eerste plakkerige ontlasting moet na ongeveer 2 uur zijn gekomen.

Wat kunt u doen na de bevalling?
Er gebeurt in de eerste 24 uur dus erg veel voor veulen en merrie. Wat kunnen wij doen om alles zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen? Laat de merrie en het veulen zo lang liggen als ze dit zelf aangeven, het bloed in de navelstreng kan zo nog het veulen bereiken.

Wist u dat de meeste veulens tussen 18.00-08.00 uur worden geboren?

Controleer of de nageboorte van de merrie er compleet af is gekomen binnen 1 uur. Als dit niet het geval is, bel dan direct de dierenarts. Een merrie die ‘’aan de nageboorte blijft staan’’ kan ernstig ziek worden.

Controleer het veulen of deze binnen 6 uur voldoende biest heeft gedronken. Door het drinken van deze biest krijgt het veulen alle antistoffen binnen die de merrie heeft aangemaakt. Drinkt het veulen niet voldoende? Of laat de merrie het drinken niet goed toe? Melk de merrie (desnoods met een praam) en zorg dat het veulen de biest binnenkrijgt.

Wist u dat een gezond veulen van een dag oud zo’n 100 zuigperiodes heeft per dag? Deze zuigperiodes duren zo’n 2 tot 3 minuten en ze maken hierbij 5-20 zuigbewegingen!

Ontsmet de navel van het veulen zorgvuldig om infectie te voorkomen, gebruik hiervoor bijvoorbeeld Jodium tinctuur.

Zorg voor een goede hygiëne en voldoende rust op stal. Zorg dat natte plekken in het stro worden weggehaald en dat het veulen alleen op een schone ondergrond kan liggen. Rust is belangrijk voor het herstel van de merrie, maar ook voor het veulen. De merrie en het veulen hebben over het algemeen geen dringende hulp nodig bij de bevalling en eerste uren na de bevalling. Pas wanneer de bevalling niet vordert of het veulen niet in orde lijkt te zijn na de bevalling is er hulp van een eigenaar nodig. Een veulen kan niet gedwongen worden tot drinken bij een moeder. Kijk zoveel mogelijk van een afstand toe.

Veulenspuit, is het echt nodig?
Een veulenspuit geven is vaak overbodig. Vroeger bestond er een vaccinatie voor het pasgeboren veulen. Dit is de veulenspuit die veel mensen nog kennen, maar deze inenting bestaat al lang niet meer. Het is niet nodig om een veulen een spuit te geven, mits:
- de merrie de jaarlijkse vaccinaties heeft gehad
- het veulen binnen 2-6 uur een ruime liter biest heeft gedronken
- de navel van het veulen zorgvuldig ontsmet is na bevalling
- er een goede hygiëne wordt gehandhaafd voor, tijdens en na de bevalling
- de bevalling normaal is verlopen
- de merrie geen biest is verloren vóór de bevalling

Wat ook heel belangrijk is, is dat de nageboorte er in zijn geheel is afgekomen. Deze dan ook altijd controleren of door de dierenarts na laten kijken. Wanneer er een stukje achterblijft in de baarmoeder dan kan de merrie heel erg ziek worden.

Het is dus geheel maatwerk met het oog op verschillende zaken. Laat uw merrie en veulen checken door uw dierenarts. Bewaar de nageboorte om deze na te laten kijken. Tevens wordt dan bekeken of uw veulen ook een spuit nodig heeft.

Mestonderzoek wormen April / Mei

Hoe zat het ook al weer? Zo’n 6 jaar geleden heeft de overheid besloten om wormenkuren voor paarden niet ‘’zomaar’’ meer te verkopen. Voorafgaand aan een wormenkuur hoort een dierenarts een mestonderzoek naar wormeieren te doen. Daarnaast moet de dierenarts bekend zijn met uw paarden/pony’s en ook hoe ze gehouden worden. Blijkt het dat het nodig is om het paard te ontwormen, dan kan er nog gekeken worden tegen welke wormen er ontwormt moet worden. Ook de leefsituatie van het paard speelt mee met de keus voor het ontwormmiddel. Denk hierbij aan weidemanagement, het aantal paarden waarmee het paard op stal/in de weide staat, de leeftijd van het paard, het wormverleden en of er nieuwe paarden zijn aangekocht, etc., etc.

Moet ieder paard een mestonderzoek hebben in het voorjaar?
Ja, als u het paard wilt ontwormen of u vraagt zich af of uw paard(en) ontwormt moet worden is er dus inderdaad eerst een mestonderzoek nodig. Voor een onderzoek zijn wij 1 mestbal nodig, heeft u meerdere paarden? Houdt de mestballen apart van elkaar en schrijf duidelijk de namen, rassen en leeftijden erop. Wij bellen u dezelfde dag of de volgende dag al met de uitslag en ontwormadvies op maat.

Voor vragen kunt u altijd de praktijk bellen of mailen!

Met vriendelijke groeten, uw dierenartsen en assistentes