Dierenartsenpraktijk Van Zeebroeck

TEL.: 0596 - 591 249

Schmallenbergvirus weer actief in Nederland

Schmallenbergvirus (SBV) is geïntroduceerd in Nederland in 2011. In de jaren erna heeft het een wat sluimerend bestaan geleid.


Wat waren de verschijnselen?

Op enkele melkveebedrijven hadden koeien hoge koorts (40 graden of hoger), productiedaling (tot wel 50%) en diarree. Duur van de ellende: Een week of twee, maximaal drie voor de koppel, voor een individu enkele dagen. Uit onderzoek (2012) bleek dat meer dan 90% van de melkveebedrijven positief testte op afweerstoffen tegen het virus. Gelukkig werden aansluitend lang niet overal afwijkende kalveren geboren. Bij schapenbedrijven liep dat wat anders: soms wel tot 30% van de lammeren die geboren werden, hadden afwijkingen typisch voor SBV.

Schmallenbergvirus weer actief in NederlandWaarom dan nu deze nieuwsbrief?

Omdat in ons praktijkgebied in korte tijd meerdere lammeren en een kalf zijn geboren met afwijkingen die infectie met SBV doen vermoeden. Normaal gesproken is dit type misvorming zeldzaam. Hoewel ons vermoeden niet is bevestigd door laboratoriumonderzoek, melden we het u toch. De geboorte van die misvormde kalveren en lammeren verloopt namelijk vaak op zijn zachtst gezegd moeizaam.

Wat voor afwijkingen zijn dat dan?
De wervelkolom kan op allerlei manieren misvormd zijn
Kromme poten die zich niet laten buigen of strekken
Het hele geval is sowieso stijfjes
Verkorte onderkaak
Kromme nek
Soms vreselijk veel onderhuids vocht: je hebt het gevoel alsof je met een soort zachte bal met daarin wat botjes te maken hebt.
Onderontwikkelde hersenen of zelfs alleen maar vocht in de hersenholte.
In veruit de meeste gevallen is de vrucht al dood of overlijdt kort na de geboorte

Wat kunt u doen?
Hoogdrachtige dieren extra in de gaten houden. Omdat de vrucht meestal niet in de geboorteweg komt, komen ontsluiting en persen niet of nauwelijks voor. Met een moeizame geboorte neemt de kans op melkziekte en andere ellende natuurlijk toe. Verder verlossen wij met plezier, maar de vreugde wordt verhoogd als de boel nog een beetje fris ruikt. Voor u en uw koe of schaap ook wel zo prettig.

Wat verwachten wij?
Omdat het virus al een paar jaar hier is en sluimert zullen de meeste dieren afweerstoffen hebben en daarmee nauwelijks kans op een afwijkend kalf. Geen grote drama’s op bedrijfsniveau dus. Hier en daar een afwijkend kalf maar helaas mogelijk meer misvormde lammeren.

Aangifteplichtig?
Neen. Dieren zijn waarschijnlijk levenslang beschermd. Overdracht gebeurt door knutten. Daaraan kunt u weinig doen; hoogstens bestrijden met een middel als Spotinor in de zomer en dat consequent volhouden. Ruimen is zinloos.