Dierenartsenpraktijk Van Zeebroeck

TEL.: 0596 - 591 249

Denkt u eraan uw ooien en/of lammeren op tijd te vaccineren tegen het bloed en zomerlongontsteking?

Het Bloed (entstof Bravoxin)
Een veelvoorkomende aandoening die ook wel weeldeziekte, enterotoxaemie of eiwitvergiftiging wordt genoemd. Juist de beste lammeren sterven door deze bacterie die gedijt in snelgroeiende dieren met eiwitrijke rantsoenen. Meestal worden aangedane dieren dood gevonden.


Komt het bloed op uw bedrijf juist voor bij lammeren jonger dan 3 maanden:
Ent dan uw ooien met Bravoxin 2-6 weken voor het lammeren. Is het de eerste keer voor het beestje? Ent dan 2x met 4-6 weken tussentijd. Dus 12-6 weken voor het lammeren de eerste keer en 2-6 weken voor het lammeren de 2e keer.

Alleen het bloed bij lammeren ouder dan 3 maanden
Bedrijven die bij de wat oudere lammeren uitval hebben, kunnen beter hun lammeren enten. Vanaf 2 weken leeftijd de eerste keer, herhaling op 6-8 weken leeftijd.

Hangt het erom?
Ent dan de ooien zoals beschreven hierboven met Bravoxin. De lammeren kunt u vervolgens op 8-12 weken voor het eerst enten, op 12-16 weken voor de tweede keer.
Bij jaarlijks boosteren zijn uw dieren dan uitstekend beschermd! U zult zien dat de uitval drastisch terugloopt.

Zomerlongontsteking (entstof Heptavac)
Heptavac is een combinatievaccin tegen zowel het bloed als zomerlongontsteking.
Ook zomerlongontsteking komt veel voor in Nederland. Mannheimia haemolytica is de boosdoener. Zomerlongontsteking komt van het voorjaar tot diep in de herfst voor. Meestal begint een uitbraak met sterfte van enkele lammeren, gevolgd door een periode met veel ernstige longontsteking.

Longontsteking bij (zeer) jonge lammeren (tot 2 maanden)
Ent de enters 2x met 4-6 weken tussentijd met de tweede vaccinatie 4-6 weken voor het aflammeren. Oudere dieren die het jaar ervoor ook gevaccineerd zijn hoeft u maar 1x te enten op 4-6 weken voor het lammeren.

Longontsteking bij lammeren vanaf twee maanden
Ent de lammeren 2x op 3 en 7-9 weken leeftijd.
Ook hier weer jaarlijks boosteren.

Hangt het erom?
Combineer dan de twee bovenstaande schema’s en vaccineer met het combinatie vaccin Heptavac. Ook hier weer loopt de uitval drastisch terug, eventueel toch aangedane dieren hebben nu een veel betere prognose bij behandeling.

Voor vragen neem gerust contact op!
Met vriendelijke groeten Uw dierenartsen